Ohita navigaatio

Vuoden 2021 päättyessä puheenjohtajan mietteitä

Vuosi 2021 on lopuillaan. Toinen pandemian varjostama vuosi on kohta ohi. Edellinen vuosi oli jo osoittanut meille, minkälaisia yllätyksiä ja uusia haasteita Koronavitus meidän kaikkien työhön, vapaa-aikaan ja elämäämme ylipäätään tuokaan.

Tämän vuoden aikana mieleeni on tarttunut sana aalto. Aaltoja pandemiaan liittyen on ollut moninaisia. Varsinaiset pandemian aallot, jolloin eri virusmuunnokset leviävät väestössä ympäri maailmaa. Nyt menossa neljäs tai viides aalto. Myös yhteiskunta on elänyt aaltoillen. Kireiden rajoitusten avulla on leviämistä pyritty rajoittamaan. Rajoituksia on vuoden mittaan purettu ja yhteiskuntaa avattu. Alkoi tuntua jo osin ”vanhalta normaalilta”. No nyt loppuvuodesta aaltoilu jatkuu uuden virusvariantin myötä ja rajoituksien kiristämistä jälleen suunnitellaan. Hyvältä ei oikein tunnu, mutta aallot vievät ja tähän alkaa jo tottua. Tämäkö se ”uusi normaali” on?

Me koulutuksen ja tutkimuksen asiantuntijat varhaiskasvatuksesta korkeakouluihin olemme taas tehneet hyvää työtä vaikeassa tilanteessa. Haasteet eri kouluissa ja oppilaitoksissa ovat erilaisia. Me tunnemme ne kyllä, sillä olemme jokainen oman sektorimme ja tehtäväkenttämme asiantuntijoita. Helppoa ei ole ollut ja pandemia-ajan aiheuttamat oppimisvajeet vaativat työtä vielä tulevaisuudessa. Huolta nostaa myös jaksaminen ja kasvavat henkiset haasteet. Näitä kokevat myös lapset, nuoret ja aikuiset. Niin oppijat kuin myös opettajat, esimiehet ja koko opetusalan henkilöstö.

Työtämme arvostetaan. Suomalaiset pitävät opettajia yhtenä tärkeimmistä ammattiryhmistä maan tulevaisuuden kannalta. Me teemme tulevaisuuksia. Tutkimuksen mukaan 94 % suomalaisista pitää opettajien työtä tärkeänä. Tulos on hieno. Toivottavasti me opettajat tunnemme sen myös arjessamme. Näin ei valitettavasti aina ole. Arvostuksen pitäisi näkyä nykyistä enemmän opettajille annetussa palautteessa ja päättäjien päätöksissä. Niillä vaikutetaan työoloihin, palkkaukseen ja ammatin vetovoimaisuuteen.

Vuosi 2022 tulee olemaan monella tapaa mielenkiintoinen. Työmarkkinaneuvotteluja käydään taas tulevana keväänä. Neuvotteluista ei tälläkään kertaa tule helppoja. Huhtikuussa valitaan OAJ:lle uusi valtuusto. Myös järjestömme puheenjohtaja vaihtuu keväällä. Ja tämä kaikki jo ennen vappua. Loppuvuoden haasteet näemme sitten aikanaan. Joko pandemia helpottaa. Sitä ainakin toivomme.

Mutta nyt suuntaamme katseen joulunaikaan. On aika laskea irti arjen kiireistä ja viettää omaa aikaa kukin meistä omalla tavallamme. Toivottavasti myös akkuja lataillen.

Rauhaisaa Joulua ja Hyvää Uutta Vuotta kaikille

 

Jorma Flinkman

Tapahtumat

Tapahtuma | 5.3.2024

Hallituksen kokous

Yhdistyksemme

Alueyhdistys toimii OAJ:n paikallisyhdistysten sekä ala- ja oppilaitoskohtaisten jäsenyhdistystensä edunvalvonnan ja koulutuksen tukena. Alueyhdistyksen jäsenyhdistyksissä on yhteensä n. 16 000