Ohita navigaatio

OAJ:n kevätvaltuustossa riitti puhetta

Kevätvaltuusto pidettiin etäyhteyksin syysvaltuustosta poiketen kolmipäiväisenä 5.-7.5. ja hyvä niin, sillä puheenvuoroja pidettiin varmaan lähelle ennätysmäärä. Korona vaikuttanee tässäkin ja se, että lähikontaktit puuttuvat. Jollain foorumilla pitää päästä puhumaan ja kertomaan edustamiensa jäsenten kantoja käsiteltäviin asioihin.

Kokouksen alussa palkittiin kultaisella kulttuurin hyväksi- mitalilla kirjailija Tommi Kinnunen ja taiteilija, opettaja ja hyväntekijä Pentti Oskari Kangas. Lisäksi OAJ:ssä pitkään vaikuttanut ammatillinen opettaja ja ammattikasvatusneuvos Päivi Koppanen palkittiin OAJ:n pronssisella ansiomitalilla.

Maan hallituksen terveiset valtuustolle toi sisäasiainministeri Maria Ohisalo. Hänestä opettajat vahvistavat uskoa huomiseen ja synnyttävät uutta osaamista, jotka ovat kaikkein parasta turvallisuuspolitiikkaa. Hän myös mainitsi, että kaikilla koulutustasoilla on tehty maan hallituksen toimesta uudistuksia ja tukipakettia työstetään.

Järjestöjohtaja Pasi Pesonen kertoi meille, että uusi jäsenrekisteri alkaa 15.6.2021. Yhteydenottolomake selkiytyy, jäsen pystyy itse jatkossa päivittämään lähes kaikki tietonsa, viestintä sähköistyy lisää… Sähköinen maailma on jo tutusti mukana myös seuraavissa OAJ:n valtuustovaaleissa, jotka  järjestetään taas ensi keväänä. Vaalipäivät ovat: sähköinen ennakkoäänestys 28.2.-14.3.2022 ja sähköinen varsinainen vaali 4.- 5.4.2022. Eiköhän huolehdita yhdessä siitä että saamme paljon hyviä ehdokkaita vaaleihin!

Varsinaisissa kokousasioissa eniten keskustelua herättivät ”Ajankohtaiset järjestö- ja edunvalvonta-asiat” ja ennen kaikkea ”Ammattijärjestötoiminnan uudistaminen” –kohdat. Useita ryhmä- ja alueyhdistyspuheenvuoroja pidettiin ja ponsiakin ehdotettiin kymmeniä. Sovitusti D-alueen yhteisen puheenvuoron piti Tuomas Riikonen Kouvolasta, aiheena juurikin tuo järjestötoiminnan uudistamiskohta ja pontena se, että kukin alue saisi päättä jatkaako alueyhdistysmuotoisena vai aloittaako alueverkostona.

Tehtyjen ponsien sisällöt vaihtelivat laidasta laitaan: nuorten opettajien mentoroinnista lukio-opettajien ylioppilaskirjoitusten ”vapautumisen ”mukanaan tuomasta lisääntyneestä työmäärästä; puhuttiin myös harvinaisten kielten etäopettamismahdollisuudesta ja lastentarhanopettajien maisteri”vaatimuksesta”.

Läpi meni muun muassa se, että OAJ aktiivisesti vahvistaa eri opettajaryhmien palkkauksellista yhdenvertaisuutta, uran alkuvaiheessa olevien opettajien edunvalvonnan ja tukemisen vahvistaminen, valtuuston ja hallituksen koon pysyminen ennallaan, vähintään 500 jäsenyhdistyksiin kuuluvaa jäsentä voi tehdä jäsenaloitteen, jokainen alueyhdistys saa päättää kuinka aluetoiminta sen alueella jatkossa järjestetään ja uudistuksiin mennään halukkaiden alueyhdistysten pilotoinnin kautta.

Tehdyistä muutosehdotuksista läpi meni jäsenmaksun alentaminen 0,95%:sta 0,90%:iin vuoden 2022 alusta alkaen.

Henkilöjäsenyyteen siirtymisestä jäi keskustelu vielä kesken samoin kuin SOOLilaisten äänivaltaisuudesta valtuustossa ja hallituksessa tulevaisuudessa. Keskustelu näistä jatkuu varmaasti vielä syysvaltuustossa, jossa järjestöuudistuksen lopullinen versio hyväksytään.

 

Muistin poimuista asioita poimi:

Maarit Eronen-Raivio

OAJ:n valtuutettu

Luokanopettaja

Savonlinna

Tapahtumat

Tapahtuma | 5.3.2024

Hallituksen kokous

Yhdistyksemme

Alueyhdistys toimii OAJ:n paikallisyhdistysten sekä ala- ja oppilaitoskohtaisten jäsenyhdistystensä edunvalvonnan ja koulutuksen tukena. Alueyhdistyksen jäsenyhdistyksissä on yhteensä n. 16 000