OAJ:n valtuustokausi on suurin piirtein nyt takana. Jos ensi kevään neuvottelukierros ei tuo tullessaan mitään suurta draamaa, nykyinen valtuusto on työnsä nyt tehnyt. Ensi kevään vaaleissa valitaan uusi valtuusto, joka aloittaa työnsä loppukeväästä. Uusi valtuusto pääseekin ensi töikseen valitsemaan uutta OAJ:n puheenjohtajaa tehtävästä väistyvän Olli Luukkaisen seuraajaksi. Voin jo kuvitella sen sähköistyneen tunnelman mikä kevätvaltuustossa 2022 vallitsee!
Minä olen istunut nyt kaksi kautta OAJ:n valtuustossa ja matka on ollut mielenkiintoinen, opettavainen ja kasvattava (luonnollisesti!), täynnä kiinnostavia kohtaamisia ja pienempiä ja suurempia voittoja. Toki mukana on ollut vääntöjä, piiiitkiä kokouksia, pettymyksiä ja tappioita, mutta ei nyt kuitenkaan muuta elämää enempää tai ihmistä isompaa eikä mitään sellaista, joista ei olisi pikkuruhjeilla selvinnyt. Arpia ei ole jäänyt. OAJ:n valtuusto tosiaan on näköalapaikka jossa pääsee tiirailemaan järjestöämme, valtakunnallista koulutuspolitiikkaa, työmarkkinatilannetta ja koko opettajan professioita sellaiselta tasanteelta, johon muuten ei pääsisi. Kaiken lisäksi pystyt osaltasi vaikuttamaan näihin asioihin, joka tietysti tuo melkoisesti vastuun painoa harteille.
Kun kahdeksan vuotta sitten astelin ensimmäisille valtuuston neuvottelupäiville uutena valtuutettuna, oli mielessäni selkeät kuviot siitä, mitä pitäisi ensi töikseen muuttaa opettajan palkkauksessa, paikallistason toiminnassa ja koko OAJ:ssä. Pian kuitenkin huomasin että aika harvassa asiassa olin pyörää ollut keksimässä: monet ideat ja asiat olivat pyörineet koneistossa jo vuosia, osa edistyen, osa vielä vuoroaan odottaen. Koska OAJ on iso ja usein konservatiivinenkin laiva, suunnan kääntäminenkin on hidasta ja monet asiat ovat pitkien prosessien päässä. Kiinni ruoriin pääsee kuitenkin oppimalla hiljalleen sitä, kuinka asiat toimivat, hyvällä ja kärsivällisellä argumentaatiolla sekä verkostoitumalla ja liittoutumalla. Meille eteläsavolaisille luonnolliset liittolaiset ovat löytyneet D-alueelta (Etelä-Karjala, Kymenlaakso, Etelä-Savo) ja yleisemminkin Itä-Suomesta. Yhdessä olemme edistäneet tämän kulman opettajien asiaa ja tuoneet meidän murheita yhteisiin pöytiin.
—
Minulle on ollut valtuutettuna tärkeää että OAJ kantaisi laajempaa yhteiskuntavastuuta, vaikka edunvalvontajärjestö olemmekin. Haluaisin uskoa että olen ollut omalta osaltani myötävaikuttamassa OAJ:n näkyvyyttä esimerkiksi Nenäpäivässä tai pride-tapahtumissa. Koulutus on sivistystä, ja sivistyneen ihmisen ja järjestön kuuluu edistää yhdenvertaisuutta niin Suomessa kuin globaalisti. Näin uskon.
Toinen tehtäväkenttä, johon olen halunnut vaikuttaa, on ollut järjestön viestintä niin jäsenistön, päättäjien kuin suuren yleisön suuntaan. Nopea, oikea-aikainen, luotettava, nykyaikainen ja monikanavainen viestintä saa viestimme parhaiten perille ja on vaikuttavinta edistäessämme jäsenistömme etua ja koko koulutusalan asemaa Suomessa.
—
Valtuustovaalien ehdokasasettelu on käynnissä ja aikaa asettua ehdolle on 15.1.2022 saakka. Kannustankin lähtemään mukaan olit sitten yleissivistävä opettaja, varhaiskasvatuksen opettaja, yliopiston opettaja tai ammatillinen opettaja. Uusia kasvoja ja uusia ajatuksia tarvitaan alati muuttuvassa maailmassa, joten rohkaisen täydestä sydämestäni jokaista järjestövaikuttamisesta kiinnostunutta laittamaan itsensä likoon ja asettumaan ehdolle!
Tunnelmallista joulun ja joululoman odotusta toivoo,
Mikko
OAJ:n valtuutettu ja valtuustovaaliehdokas
Ja pssssst….!
Ohjeet ehdokkaaksi asettumiseen löytyvät täältä: https://www.oaj.fi/oaj/oaj-esittaytyy/valtuustovaalit/nain-asetut-ehdolle/