Ohita navigaatio

Puheenjohtajan pohdintoja vuoden lopulla

Olin marraskuun alussa puhumassa jäsenillassa, jossa peilasin hieman vuoden aikana tapahtuneita tapahtumia. Käänsin katsetta myös tulevaan vuoteen 2023. Tässäpä myös blogin muodossa ajatuksiani näin vuoden lopun jo häämöttäessä.

 Epävarma maailma

Vuoden 2021 lopulla ja kuluvan vuoden alkupuolella oli Korona vahvasti läsnä ja loi maailmaan epävarmuutta. Koko maailma oli tuolloin monella tapaa edelleen sekaisin pandemian aiheuttamista monista seurauksista ja se näkyi vahvasti myös opettajien arjessa. Vuodessa ei epävarmuus toiveista huolimatta vähentynyt – päinvastoin. Korona ei edelleenkään ole ohi ja Euroopassa on sota Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Sodan seurauksena ukrainalaiset pakolaiset ovat tulleet Etelä-Savoonkin. Sodan vuoksi myös energiasektori on sekaisin koko Euroopassa. Sähkön hinta nousee energiayhtiöillä osin rajustikin ja odottelemme jännityksellä, tuleeko talven mittaan sähkökatkoja? Ja jos tulee, niin miten ne vaikuttavat meidän omaan arkeemme ja miten koulutyöhön?

 Lakkoja ja tuloksia

Kuten tiedämme, olivat viimekevään työmarkkinaneuvottelut vaikeat. Opettajatkin tarttuvat lakkoaseeseen vuosikymmenten tauon jälkeen. Me täällä Etelä-Savossa emme lakkoilleet, mutta olimme toki hengessä mukana, kun opetussektorilla useissa kaupungeissa lakkoja järjestettiin. Lakoilla saatiin myös tuloksia. Kauan tavoitteena ollut palkkaohjelma saatiin kunta-alan sopimukseen. Palkansaajan ostovoimaa on vuodenmittaan inflaation nousu syönyt, mutta toivottavasti tulevat korotukset tasoittavat tilannetta.

 Hyvinvointialueet

Hyvinvointialueet starttaavat nyt vuoden 2023 alussa – lopultakin. Sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastuslaitosten tehtävät siirtyvät näille alueille. Peruskunnille jää toki edelleen tehtäviä ja niistä tärkeimpänä, suurimpana ja sanoisin ”kauneimpana” koulutus ja sivistyssektori. Nyt onki tärkeää huolehtia siitä, että kunnat muistavat sivistyskunnan roolinsa. Kuntatalous on heikko monessa alueemme kunnassa, ja kuntapäättäjät etsivät jälleen monin paikoin säästöjä. Niitä ei kuitenkaan voi – ainakaan laajasti – hakea sivistyksen toimialalta. Jos sen suuntaisia suunnitelmia alkaa esiin nousta, on meidän torpattava niitä kaikin keinoin.

 Vaalivuosi jälleen edessä

Jälleen on edessämme vaalivuosi ja ainakin kahdet meille tärkeät vaalit ovat tulossa vuonna 2023. Huhtikuun alussa on jälleen eduskuntavaalien aika. Ei ole yhdentekevää ketä Arkadianmäelle valitaan viemään Suomen asioita eteenpäin. Kansanedustajat edustavat kansaa – siis meitä opettajiakin. Alueyhdistys on aktiivinen vaaleissa ja järjestämme tapahtumia vaaleihin liittyen (mm. Mikkelissä heti 18. tammikuuta). Ei ole yhdentekevää ketkä valitaan eduskuntaan Etelä-Savosta ja koko Kaakkois-Suomen vaalipiiristä. Tarvitsemme sekä alueellinen että opettajin työtä ja merkitystä ymmärtävä edustuksen eduskuntaan. Onkin tärkeää, että äänestämme ahkerasti sitten huhtikuun alun eduskuntavaaleissa. Tulevaisuuden kestävä Suomi tehdään koulutuksella. Niin myös tulevaisuuden kestävä Etelä-Savo ja Kaakkois-Suomi.

Toinen meille tärkeä vaali on luottamusmiesvaalit, jotka pidetään kevään aikana työpaikoilla. Luottamusmiesten työ on eräs koko ammattiyhdistystoiminnan ja OAJ:n toiminnan kulmakiviä. Toivottavasti saamme vaaleihin hyviä kokeneita ja myös uusia tehtävistä kiinnostuneita ehdokkaita ja siten luottamusmiehiä. Oletko ajatellut, että sinä voisit lähteä ehdolle?

 Vuoden koulu

Alueyhdistyksen puheenjohtajan tehtäväkenttä on moninainen. Joskus haasteellinenkin mutta usein mielenkiintoinen. Yksi puheenjohtajaurani mieluisimmista tapahtumista sattui syyskuun alussa. Tuolloin juhlimme Savonlinnassa Talvisalon koulun valintaa vuoden kouluksi. Koko koulu oli kokoontunut liikuntasaliin palkintoa juhlistamaan. Tilaisuus oli iloinen ja lämminhenkinen. Oli ilo olla mukana alueyhdistyksen tervehdystä ja onnitteluja tuomassa. Onnittelut vielä Talvisalon opettajille ja oppilaille.

Kiitokset

Nyt on myös kiitosten aika. Kiitos kaikille aktiivisille toimijoille omissa opettaja ja paikallisyhdistyksissänne sekä alueyhdistyksessämme. Kiitos myös alueemme asioita OAJ:n valtuustossa ja hallituksessa hoitaneille. Lopuksi erityiskiitos kaikille luottamismiehille ja työsuojeluvaltuutetuille. Työnne on karvaamatonta jäsenten tukemiseksi.

Näillä ajatuksilla toivotan hyvää vuodenloppua kaikille

Jorma Flinkman
puheenjohtaja

Tapahtumat

Yhdistyksemme

Alueyhdistys toimii OAJ:n paikallisyhdistysten sekä ala- ja oppilaitoskohtaisten jäsenyhdistystensä edunvalvonnan ja koulutuksen tukena. Alueyhdistyksen jäsenyhdistyksissä on yhteensä n. 16 000