Vielä muutama viikko sitten koronatilanne Etelä-Savossa oli valtakunnallisesti ja koko Euroopan tasolla tarkasteltuna varsin hyvä. Alkusyksyn tartuntaryppäistä oli selvitty hyvin. Kiitos paikallisten terveysviranomaisten toiminnan, selkeiden ohjeiden ja annettujen ohjeiden noudattamisen. Koulumaailmassa alkusyksyllä erityisesti toisen asteen oppilaitoksissa ammattiopistossa ja lukiossa yksittäisiä luokkia ja koulurakennuksia siirtyi muutamaksi viikoksi etäopetukseen keväällä jo tutuksi tulleella tavalla. Kevään aikana opitut ja koetellut menetelmät oli nyt helpompi ottaa käyttöön. Onneksi niin. Opiskelu saatiin sujumaan ainakin pääosin etänäkin, mutta oppimistulokset eivät kaikilta osin mitenkään vastaa normaalia opiskelua.
Tällä kertaa positiivinen tulos on negatiivinen asia. Uusi koronatapauksia on ilmestynyt yksittäisinä tapauksina ja isompina ryppäinä, kuten tiedotusvälineet päivittäin kertovat. Mikkeli ja Pieksämäki ovat valitettavasti olleet näiden uutisotsikkojen paikkakuntia viime aikoina.
Koko koulumaailma jännittää päivittäin uutisia varhaiskasvatuksesta korkeakouluihin. Osuusko arpa tänään meihin? Onko miellä koronapositiivinen lapsi, oppilas, opiskelija tai työntekijä. Ja samalla tavoin koronaa jännitetään muillakin työpaikoilla ja monissa kodeissakin.
Kun oppilaitokseen ollaan terveysviranomaisten toimesta yhteydessä ja kerrotaan koronatartunnasta, alkaa rehtorien, opettajien ja monien muiden oppilaitoksen työntekijöiden kiihkeä ja kiireellinen selvitystyö. Missä tartunnan saanut henkilö on liikkunut? Mitä ryhmiä tilanne koskee? Ketkä ovat mahdollisesti altistuneet ja miten jatketaan seuraavat päivät ja viikot? Terveysviranomaiset antavat ohjeet ja suositukset. Ne sitten viedään käytäntöön. Hurja määrä kysymyksiä etsii pikaisia vastauksia. Ne tehdään ja ne vaikuttavat kymmenien, satojen ja jopa tuhansien ihmeisten toimintaan. Viestiliikenne rehtorien ja koulun muiden esimiesten, opettajien ja opiskelijoiden on valtavaa. Toivottavasti kaikki saivat uuden tilanteen vaatimat tiedot ja osaavat toimia oikein. Siirrytäänkö etäopetukseen? Onko käytössä tarvittavat laitteet ja niihin riittävät ohjeet. Jos etäopetukseen siirrytään, opettajat muuttavat seuraavien päivien ja viikkojen suunnitelmansa aivan uusiksi yhden yön aikana. Toivottavasti opiskelijatkin pystyvät siihen.
Niin ja sitten on vielä mielessä se yksi kysymys. Olenkohan minä saanut tartunnan?
Voimia kaikille päiväkodeissa, kouluissa, oppilaitoksissa toimiville ja ihan meille kaikille työpaikoilla ja kodeissa.
Jorma Flinkman
puheenjohtaja
OAJ:n Etelä-Savon alueyhdistys