Ohita navigaatio

Blogissa: Mistä meille lisää työhyvinvointia?

Monesti kahvipöydissä puhutaan siitä, miten työnantaja ei tarjoa sitä tai tätä työhyvinvointia edistävää asiaa. Kuinka voisimme paremmin, jos meilläkin olisi tarjolla joku toisen työnantajan tarjoama etu käytössä. On helppoa ulkoistaa työhyvinvointi työnantajalle tai johonkin etuun tai palveluun. Tosiasiassa työhyvinvointi lähtee meistä itsestämme. Siitä, kuinka suhtaudumme itseemme ja työyhteisön muihin jäseniin. Itse kukin meistä voi vaikuttaa työpaikan myönteiseen ilmapiiriin.  

Ihan peruskäytöstavoilla päästään jo pitkälle; muistetaan tervehtiä muita, arvostetaan muiden tekemää työtä ja kiinnitetään huomiota siihen, miten asioista puhutaan. Jatkuva epäkohdista, oikeista tai kuvitelluista, valittaminen johtaa helposti negatiiviseen kierteeseen. Epäkohtiin tulee puuttua ja tuoda ne esiin, mutta kaikesta jatkuva valittaminen ei edistä kenenkään työhyvinvointia. 

Elämme vuoden synkintä aikaa. Pimeys, lyhenevät päivät ja monella opettajalla loppuvuoteen kasautuva työruuhka aiheuttavat helposti itse kullekin haasteen jaksamiseen ja hyvinvointiin. Etsimällä pieniä ilonaiheita ja jakamalla niitä työpaikalla ja ystäväpiirissä saa kaikkien vointia, jos ei nyt paranemaan, niin ainakin keventymään. Aivot on sillä tavalla huijattavissa, että se vahvistuu mitä haluamme ajatuksissa vahvistaa. Itse tsemppaan itseäni jo aamulenkillä koirien kanssa pimeydessä otsalampun kanssa kulkiessa; onpa kiva kun ei sada, hyvä juttu ettei ole liukasta, mukavan happirikas ilma jne. Kannustan sinuakin kokeilemaan, kun huomaat ajattelevasi negatiivisesti jostain. Mitäpä jos kokeilisit löytää tilanteesta jotain myönteistä?  

Työnantajan on huolehdittava työympäristön turvallisuudesta, hyvästä johtamisesta ja työntekijöiden yhdenvertaisesta kohtelusta. Työntekijällä on kuitenkin suuri vastuu oman työkykynsä ja ammatillisen osaamisensa ylläpitämisestä. Itse kukin meistä voi vaikuttaa myös työpaikan myönteiseen ilmapiiriin. Laitetaan hyvä kiertämään ja huolehditaan siitä, että ei olla itse se työpaikan hapannaama ja ikuinen marisija. 

 

Mari Järvenmäki 

Kirjoittaja on edunvalvontajaoston pj ja pääluottamusmies 

Tapahtumat

Tapahtuma | 14.10.2023

OAJ 50 vuotta ja Kaija Koo

Yhdistyksemme

Alueyhdistys toimii OAJ:n paikallisyhdistysten sekä ala- ja oppilaitoskohtaisten jäsenyhdistystensä edunvalvonnan ja koulutuksen tukena. Alueyhdistyksen jäsenyhdistyksissä on yhteensä n. 16 000